این گونه ماندگار

 

به اهتمام

محمد طاهری خسروشاهی

زیر نظر و اشراف

دكتر مهدي محقق

 

ناشر

موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل

چاپ اوّل 1393

1152ص- 65000 تومان

 

 

 

 

 

مرحوم استاد اسماعیل رفیعیان(1302 1387) از چهره‌های ماندگار علمی، فرهنگی و اجتماعی تبریز است و انجمن ترویج زبان و ادب فارسی همواره از یاری‌ها و پشتیبانی‌های استاد و فرزندان برومندش برخوردار بوده است. «این گونه ماندگار» یادنامة استاد رفیعیان است که در پنج بخش تدوین شده است:

1)      مقدمه‌ها (شامل سه مقدمه از ریاست انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، ریاست دانشگاه تبریز، و گردآورندة مجموعه) و روزشمار زندگی و آثار استاد رفیعیان

2)      دربارة استاد(شامل 53 مقاله از همکاران و دوستداران و شاگردان ایشان)

3)      اشعار(شامل 17 شعر از شاعران مختلف دربارة استاد و در سوگ او)

4)      مقالات اهدایی(شامل 40 مقاله در حوزة دانش و فرهنگ از استادان و پژوهشگران)

5)      اسناد و تصاویر

 

             
     

 

 

گسترش فرهنگ و ادب ايران در جهان

 

تالیف

دکتر بهرام طوسی

با مقدّمه‌ای از

دکتر مهدی محقق

 

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اول 1391

305 ص 18000تومان

 

 

 

 

مولّف در این کتاب پس از بیان پیشینة ادبیات تطبیقی و نیز ادبیات باستانی و دوره‌های هخامنشی و اشکانی و ساسانی، به بررسی تأثیر زرتشت بر فلسفۀ یونان و نیز پیشینۀ تقویم میلادی می‌پردازد. وی همچنین تاثیر زبان فارسی در عربی و انگلیسی و زبان‌ کشورهای افریقایی و نیز مالزی و اندونزی را مطرح می‌کند. در بخشی دیگر از کتاب با بیان شکوفایی شاهنامه و ادبیات ایران در کشورهای دیگر، دست‌نویس‌ها و چاپ‌های گوناگون شاهنامه را معرّفی می‌کند. علاوه بر زبان، تأثیر علوم و تمدن ایران بر جهان را نیز بررسی می‌نماید.

این کتاب در هفت فصل با این عنوان‌ها ترتیب یافته است:

 فصل اول: ادب و ادبیات

فصل دوم: آشنایی با فرهنگ و تمدن ایران

فصل سوم: فلسفۀ ایران باستان و زرتشت

فصل چهارم: زبان فارسی

فصل پنجم: فردوسی و شاهنامه

فصل  ششم: علم و تمدن در ایران باستان

فصل هفتم: نقش ایرانیان در بنیان گذاری تمدن بزرگ اسلامی (گسترش ادبیات ایران در جهان)

در پایان کتاب نیز فهرست منابع ذکر شده است.

 

             
     

 

شرح سى‌قصيده از حكيم ناصرخسرو قباديانى

تالیف

دکتر مهدی محقق

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اول 1391

451+19  ص 15000تومان

 

 

 

 

در اين كتاب سى قصيدة برگزيده از بين قصايد ديوان ناصرخسرو، شاعر قرن پنجم، از نظر ادبى، بلاغى، و مذهبى مورد بررسى قرار گرفته و شرح شده است.

مؤلّف پيش از اين پانزده قصيده ناصرخسرو را بر اساس نسخه تركيه تصحيح نموده، همراه با تعليقات و توضيحات در سال 1340 به وسيله كتابخانه طهورى منتشر كرده بود كه بارها تجديد چاپ شد و پس از آنكه دوره‌هاى كارشناسى ارشد و دكترى در دانشگاه‌ها تشكيل گرديد، پانزده قصيده ديگر به آن افزود و تحت عنوان «شرح سى‌قصيده از ناصرخسرو قباديانى» به وسيله انتشارات توس در سال 1369 چاپ كرد كه به چاپ دوازدهم رسيد و چون اين كتاب در دانشگاه‌هاى تاجيكستان به عنوان كتاب درسى شناخته شد، در سال 2003 ميلادى زير نظر ناصرجان سليم‌اف به خط سيريليك برگردانده شد و در آن كشور چاپ و منتشر گشت. نظر به استقبالى كه در داخل و خارج كشور از اين كتاب به عمل آمد، ضرورت اقتضا كرد كه كتاب را مورد بازبينى مجدّد قرار دهد و ويراستى جديد از آن با اضافات و ترجمه آيات و احاديث و امثال و اشعار عربى به فارسى منتشر سازد که پیش از این در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به چاپ رسید. از ديگر مزيّت‌هاى اين چاپ آوردن شرح هرقصيده به دنبال آن قصيده است.

مؤلّف در مقدّمه به توصيف احوال و آثار و سفرهاى ناصرخسرو مى‌پردازد و در پايان هم فهرستى از اعلام و اماكن و فرق و طوايف و نيز فرهنگى از لغات و تركيبات فراهم آورده است.

در چاپ جدید آن، ترجمة انگلیسی چهار قصیده از دکتر غلامرضا اعوانی و پی.ال.ویلسن نیز افزوده شده است.

 

 

             
     

گزیدة غزل های شمس

به اهتمام

محمدعلي منصوري

با مقدّمة

دكتر مهدي محقق

ناشر: موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

با همکاری

انتشارات ریشة هنر

چاپ اوّل 1390

79+86 479+  ص 19000تومان

 

 

 

 

 

چاپ پیشین این کتاب که در سال 1388 صورت گرفت، در بردارندة 422 غزل از «کلّیّات شمس» به تصحیح بدیع الزّمان فروزانفر به همراه ترجمة 44 غزل به زبان انگلیسی از آرتور جان آربری و تعدادی از آثار نگارگری اردشیر تاکستانی بود.

محمدعلی منصوری در چاپ جدید آن، علاوه بر موارد مذکور، یک مقالة فارسی از دکتر محمدعلی موحّد و دو مقالة انگلیسی از دکتر سیدحسین نصر  و دکتر ویلیام چیتیک نیز فراهم آورده است.

 

 

             
 
             
     

شاهنامه

حکیم ابوالقاسم فردوسی

به اهتمام

محمدعلی منصوری

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اوّل 1390

مصوّر، 22×29س.م

121+698+21 ص 150000تومان

 

 

 

 

این کتاب دربردارندة شاهنامة فردوسی به خطّ میرزامحمدحسین‌خان عمادالکتّاب سیفی قزوینی (که در پایان آن، فرهنگ واژگان، فهرست سلاطین عجم و ایّام سلطنتشان و فهرست مطالب شاهنامه نیز ملاحظه می‌گردد) و مقاله‌هایی از دکتر مهدی محقق(انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران، گذشته، حال و آینده)، دکتر جلال خالقی مطلق(شاهنامة فردوسی)، استاد اردشیر مجرّد تاکستانی(نگاره‌های شاهنامه) و اولریش مارزلف(آخرین شاهنامة قاجاری، شاهنامة بهادری) و نیز گزیدة ترجمة انگلیسی جیمز.ا.اتکینسن است.

 

 

             
             
             
             
     

مجموعه مقالات ششمین همایش

بین‌المللی انجمن ترویج

زبان و ادب فارسی ایران

 

به کوشش

قدسیه رضوانیان

 

ناشر

خانة کتاب

چاپ اوّل 1390

688ص 13700تومان

 

 

 

 

ششمین گردهمايي سراسري انجمن ترويج زبان و ادب فارسي ايران از هجدهم تا بیستم خرداد سال 1390در دانشگاه مازندران برگزار شد. مقالات پذیرفته‌شدة این همایش‌ به اهتمام دکتر قدسیه رضوانیان به وسیلة خانة کتاب منتشر شد.

 

             
             
     

قرآن عظیم

(1)

به اهتمام

محمدعلی منصوری

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اوّل 1390

28+604 ص 18000تومان

 

 

متن عربی این قرآن برپایة چاپ عثمان طه و ترجمة فارسی آن از تفسیر طبری تألیف جمعی از علمای ماوراءالنّهر (قرن4هجری قمری) به کوشش محمدعلی منصوری فراهم آمده و در ابتدای آن مقالة «ترجمة تفسیر طبری» از دکتر مهدی محقق افزوده شده است.

این کتاب به مناسبت ششمین گردهمایی سراسری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران(دانشگاه مازندران، بابلسر، 18 تا 20خرداد 1390) منتشر شده است.

 

             
             
     

 

شرح بزرگ دیوان ناصرخسرو

جلد دوم

تالیف

دکتر مهدی محقق

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اول 1390

649 ص 18000تومان

 

 

 

حكيم ابومعين ناصر فرزند خسرو قبادیانی معروف به ناصرخسرو علوی، شاعر، نویسنده، متکلّم، فیلسوف، جهانگرد، واعظ و مبلّغ مذهب اسماعیلی در قرن پنجم بود. دکتر مهدی محقق در سال 1353 تصحیحی از دیوان ناصرخسرو را با همکاری مجتبی مینوی به چاپ رساند و در آن وعده داد که جلد دوم را به تعلیقات اختصاص می‌دهد که با درگذشت مینوی این کار به انجام نرسید و در نتیجه وی به تنهایی به گردآوری یادداشت ها و مطالب برای آن جلد پرداخت.

با نظر به استقبالی که در اقطار مختلف جهان از دیوان ناصرخسرو به عمل آمده و در برخی از کشورها همچون افغانستان و تاجیکستان و ازبکستان، دیوان او را در دانشگاه‌ها تدریس می کنند و نیز با توجّه به این که خواندن و فهم اشعار او به دلیل پرداختن به مسائل کلامی و فلسفی و نیز داشتن تعقید لفظی، آسان نیست، مولّف تصمیم گرفت به جای اختصاص یک جلد به تعلیقات دیوان، به شرح کامل دیوان بپردازد.

وی در این کار کلیۀ کلمات مشکل و عبارات پیچیده را توضیح داده و چنانچه برای کلمات یا مفاهیم به کاررفته در دیوان ناصرخسرو نظیری در کتب نظم و نثر دیگر اعم از فارسی و عربی می‌شناخته، ذکر کرده و اگر در بیت از آیه  یا حدیثی اقتباس شده، به آن اشاره داشته است. همچنین با توجّه به این که ناصرخسرو در اشعارش به بیان مسائل دینی به خصوص مذهب اسماعیلیه پرداخته، مولّف از منابع دینی و اسماعیلی  و نیز دیگر آثار ناصرخسرو در شرح اشعار مدد جسته است.

به همین منظور جلد اول آن را به شرح و توضیح پنجاه قصیدۀ اول از دیوان اختصاص داد که به وسیلة انجمن آثار و مفاخر فرهنگی چاپ شد.

در جلد دوم پنجاه قصیدۀ دوم شرح شده و در پایان نیز فهرستی از پنجاه قصیدۀ مذکور آمده است.

این مجلّد به ویراستاری حمیده حجازی به مناسبت چهلمین سال تاسیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران منتشر شده است.

         

 
             
     

 

رباعی های خیام

به اهتمام

محمد علی منصوری

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اول 1390

366+48ص 14000تومان

 

 

این کتاب، در بردارندة 178 رباعی از عمربن ابراهیم معروف به خیام(423-517  هجری قمری) بر اساس نسخة محمدعلی فروغی و دکتر قاسم غنی همراه با ترجمة انگلیسی پریچهر کسری است. علاوه بر آن، ترجمة انگلیسی 101رباعی اثر فیتزجرالد نیز در پایان آن آمده است. این مجموعه به مناسبت چهل و دومین سال تأسیس موسسة مطالعات اسلامی(14دیماه 1347- 4 ژانویه 1969) به اهتمام محمدعلی منصوری منتشر شده است.

 

         

 
             
     

 

غزل های حافظ شیرازی

به اهتمام

محمد علی منصوری

ناشر:

موسسه مطالعات اسلامی

دانشگاه تهران- دانشگاه مک گیل

چاپ اول 1389

526+40ص 18000تومان

 


 

 

 

در این کتاب 495 غزل و مثنوی و ساقی‌نامة شمس الدین محمد حافظ شیرازی معروف به حافظ(وفات 792 هجری قمری) بر اساس نسخة علامه محمد قزوینی و دکتر قاسم غنی به همراه ترجمة انگلیسی  40 غزل آن از هنری ویلبر فورس کلارک و نیز مقاله ای از دکتر منوچهر مرتضوی آمده است.

این کتاب به مناسبت چهل و دومین سال تأسیس موسسة مطالعات اسلامی(14دیماه 1347- 4 ژانویه 1969) به اهتمام محمدعلی منصوری منتشر شده است.

         

 
             
     

مجموعه مقالات همایش کشوری افسانه

( نقد و تحلیل شعر معاصر ایران از نیما تا امروز) به کوشش

علی‌اکبر کمالی نهاد

ناشر:

فرتاب

چاپ اوّل 1390

984 ص 15000تومان

 

 

همایش کشوری افسانه ( نقد و تحلیل شعر معاصر ایران از نیما تا امروز ) در تاریخ 28 و 29 مهر 1389 در اراک به همت انجمن علمی آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی استان مرکزی و با همکاری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران و برخی از مراکز علمی و ادبی و دانشگاه‌های استان مرکزی برگزار شد.

از بین مقالات ارائه‌شده، پنجاه‌ و چهار مقالة برگزیده همراه با پیام‌های وزیر آموزش و پرورش و رییس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران به کوشش علی اکبر کمالی‌نهاد منتشر شد.

         

 
         
             
     

مجموعه مقالات سومين گردهمايي

سراسري

انجمن ترويج زبان و ادب فارسي

ناشر:

خانه کتاب

چاپ اول 1389

600ص

12000 تومان
 

سومین گردهمايي سراسري انجمن ترويج زبان و ادب فارسي ايران از ششم تا هشتم شهريور سال 1387در بنياد ايرانشناسي با همکاری قطب علمی تحقیق در متون حکمی و عرفانی برگزار شد. حدود دويست خلاصه‌مقالة همایش در مجموعه‌ای با عنوان « الف قامت يار» به چاپ رسيد و يک‌صد و چهل مقاله به صورت سخنراني در همايش برگزيده شد که پس از ارزيابي مجدّد، سي وشش مقاله به اهتمام دکتر محسن محمدی فشارکی  منتشر شد.

         

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

غزل های سعدی

به اهتمام

محمدعلی منصوری با مقدمه دکتر مهدی محقق
ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1389

720ص 19500تومان

 

     این کتاب، در بردارندة 637 غزل از شیخ مصلح‌الدّین عبدالله شیرازی مشهور به سعدی(600_691 هجری قمری) است که محمدعلی منصوری آن‌ها را از نسخة محمدعلی فروغی انتخاب کرده است. این کتاب با مساعدت شرکت گلدیس و خانم هما رفیعیان به مناسبت پنجمین گردهمایی سراسری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران (24تا26 شهریورماه 1389_ دانشگاه یزد) با مقدّمه¬ای از دکتر مهدی محقق منتشر شده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

كليات ديوان شوريده شيرازي

جلد دوم

به اهتما دكتر خسرو فصيحي
ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1389

474ص 12000تومان

 

     جلد دوم كلّيّات ديوان شوريدة شيرازي(فصيح‌الملك)، شاعر روشندل شيراز(1236-1305) شامل مطایبات، هزلیات و مادّه‌تاریخ‌ها است كه همچون جلد اوّل، پسر وي، حسن فصيحي شيرازي(احسان)، آن را با خطّي خوش نگاشته و بر آن، شرح و تحشيه نيز نوشته و به اهتمام دكتر خسرو فصيحي، نوة شوريده منتشر شده است. در این کتاب تصاویری از معاصران شوریده و اشخاص و اماکن تاریخی ایران دیده می‌شود.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

ذیلی بر برهان قاطع

یا

فرهنگ لغات بازیافته
تالیف: استاد محمدامين اديب طوسي

با مقدّمة

 دكترمنوچهر مرتضوی

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1388

195ص 5000تومان

 

    در این فرهنگ، لغات، تعبیرات و اصطلاحاتی از لهجه های هشتاد منطقة ایران که در فرهنگ ها نیامده، توضیح داده شده است.مولّف در مقدّمة خود، علائم اختصاری به کار رفته در کتاب را تعریف کرده است. این کتاب با مقدمة دکتر منوچهر مرتضوی و به کوشش محمد صنعت کار(سروش) منتشر شده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

هزاره فردوسی
به اهتمام

محمدعلی منصوری

با مقدّمة

دكتر مهدی محقق

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1389

340ص 40000تومان

 

     کنگرة هزارمین سال تولد فردوسی در سال 1313 در دارالفنون برگزار شد و محموعه مقالات ارائه شده در آن همراه با گزارش کنگره به چاپ رسید. از آنجا که این کتاب نایاب شده بود و نیز به مناسبت هزارمین سال سرایش شاهنامه، انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران، آن را همراه با مقاله ای از دکتر محمدامین ریاحی و نیز مقدّمة دکتر مهدی محقق منتشر ساخت.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

زال و سیمرغ
حکیم ابوالقاسم فردوسی

به انتخاب و تدوین

محمدعلی منصوری

با مقدّمة

دكتر مهدی محقق

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1389

185ص 19000تومان

 

     در این کتاب، داستان زال و سیمرغ، از روی شاهنامه به اهتمام آ. برتلس، و نیز ترجمة ملخّص انگلیسی جیمز.ا.اتکینس همراه با مقاله ای از دکتر علی سلطانی گردفرامرزی و با مقدّمة دکتر مهدی محقق منتشر شده است. 

    در این کتاب همجنین نکاره هایی از استاد اردشیر مجرد تاکستانی به چشم می خورد.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

كليات ديوان شوريده شيرازي

جلد اوّل

به اهتمام

دكتر خسرو فصيحي

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 138
8

845 ص 12000تومان

 

     جلد اوّل كلّيّات ديوان شوريدة شيرازي(فصيح‌الملك)، شاعر روشندل شيراز(1236-1305) شامل قصايد، غزليّات، مخمّسات، مستزاد، ترجيع‌بند، قطعات، اخوانيّات و متفرّقات است كه پسر وي، حسن فصيحي شيرازي(احسان)، آن را با خطّي خوش نگاشته و بر آن، شرح و تحشيه نيز نوشته است.

اين كتاب به اهتمام دكتر خسرو فصيحي، نوة شوريده و با مقدّمة حسن فصيحي در شرح حال شوريده منتشر شده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

فرهنگ لغات ادبی
مؤلّف: محمدامين اديب طوسي

با مقدّمة دكتر مرتضوی

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1388

1116ص 10000تومان

 

     اين كتاب مشتمل است بر بيشتر لغات و تعبيرات زبان فارسي كه در متون نظم و نثر آمده و مؤلّف در تنظيم آن از كتب لغت، كتب نظم و نثرفارسي و مآخذ خارجي استفاده كرده است.

مؤلّف در مقدّمة آن مطالبي شامل فارسي دري و نمونه‌هاي اوّليّة آن، طرق توسعة لغت، موارد فساد لغت، فرهنگ‌هاي فارسي، مآخذ اين كتاب، علائم اختصاري و جدول تطبيق حروف لاتيني به فارسي آورده است.

انجمن اين فرهنگ را در دومجلّد (جلد اوّل:الف-ف، جلد دوم: ق- ي) منتشر كرده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

فرهنگ لغات و تركيبات و تعبيرات  
ديوان ناصر خسرو
مجلّّد دوم( ج-ژ)

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1388

564 ص 10000 تومان

 

 

     در اين مجلّد واژگان مفرد و مركّب و تعابير به كار رفته در ديوان ناصرخسرو ( از حرف ج تا حرف ژ) توضيح داده شده و براي آن‌ها شاهد و يا شواهدي از ديوان آمده است .این کتاب به اهتمام دكتر مهدي محقق- كبري بستان‌شيرين و با اصلاح و بازبيني دكتر مهدي نوريان توسط موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل منتشر شده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

گزیدة غزلهای شمس

 ناشر :
 موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل
 چاپ اوّل 1388

528+48ص 12000تومان

 

     این کتاب، در بردارندة 422 غزل از جلال الدّین محمّد بلخی(604_672 هجری قمری)است که محمدعلی منصوری آن ها را از «کلّیّات شمس» به تصحیح بدیع الزّمان فروزانفر انتخاب کرده است. همچنین ترجمة 44 غزل به زبان انگلیسی از آرتور جان آربری و تعدادی از آثارنگارگری اردشیرتاکستانی نیز در این اثر آمده است.

   این کتاب به مناسبت چهارمین گردهمایی سراسری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران (21تا23 مردادماه 1388_ دانشگاه تبریز) با مقدّمه ای از دکتر مهدی محقق منتشر شده است.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

دستور زبان فارسی
مقدمه قاموس المعارف

 ناشر :
 موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل
 چاپ اوّل 1388

  234 ص 5000 تومان

 

        میرزا محمّدعلی مدرّس تبریزی خیابانی(1296-1373 هجری قمری) در مقدّمةکتاب قاموس المعارف، رسالة مستقلّی در دستور زبان فارسی به قطع وزیری بزرگ، در یک صد و هشتاد و چهار صفحه و در پنج آیین (= فصل) و خاتمه تألیف کرده است:

   آیین اوّل آن «در حرکات و حروف» است و در آیین دوم، سیر زبان فارسی از گذشته تا امروز و آمیختن آن با زبان های دیگر را به طور مجمل بیان کرده و  آیین سوم را در توضیح «کلمه» طی سه نگارش به تعریف اسم و فعل و حرف اختصاص داده است.در آیین چهارم به «کلام و جمله» و در آیین پنجم به بیان «پاره ای فوائد متفرّقه وتوصیف آنچه کاتب و مترجم وصاحبان املاو مطالعه کنندگان کتب فارسی را محلّ حاجت و ضرورت بوده» می پردازد و در خاتمه نیز نکاتی را در روش کار خود در تدوین قاموس المعارف و نحوة یافتن کلمات در آن ارائه می دهد.

   انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران نسخة مصحّحی از آن را با فهرست ها و فرهنگ واژگان به اهتمام حمیده حجازی همراه با دو مقدّمه در شرح حال مولّف از استاد جعفر سبحانی تبریزی و دکتر مهدی محقق منتشر کرده است. 

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

مجموعه مقالات نخستين گردهمايي سراسري
انجمن ترويج زبان و ادب فارسي

ناشر: 
خانة كتاب
چاپ اوّل 1387
424 ص 4450 تومان

          نخستين گردهمايي سراسري انجمن ترويج زبان و ادب فارسي ايران اوّل تا سوم شهريورماه 1385با همكاري قطب علمي تحقيق در متون حكمي و عرفاني دانشگاه اصفهان در اصفهان برگزار شد و در آن صد و هجده مقاله ارائه گرديد كه از آن ميان 28 مقاله براي چاپ، انتخاب و در مجموعه‌اي زير نظر دكتر سيد علي‌اصغر ميرباقري فرد با مقدّمة دكتر مهدي محقق به وسيلة خانة كتاب منتشر شد.

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

فرهنگ لغات و تركيبات و تعبيرات  
ديوان ناصر خسرو
مجلّّد اوّل( آ-ث)

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1387
578 ص 10000 تومان

          در اين مجلّد واژگان مفرد و مركّب و تعابير به كار رفته در ديوان ناصرخسرو ( از حرف آ تا حرف ث) توضيح داده شده و براي آن‌ها شاهد و يا شواهدي از ديوان آمده است و همچنين براي تنوّع در موضوع، سه مقاله تحت عناوين: 1- تعليقات بر ديوان ناصرخسرو(مهدي محقق) 2- تنوّع واژگان در ديوان ناصرخسرو(كبري بستان شيرين) 3- برخي دشواري‌هاي متن ديوان ناصرخسرو (مهدي نوريان) كه در كنگرة بين‌المللي ناصرخسرو در شهريورماه 1382 در شهر دوشنبه تاجيكستان ارائه شده بود، به كتاب اضافه شده است

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

مقدّمة‌الادب 
تأليف
علّامه جارالله ابوالقاسم محمود زمخشري خوارزمي

ناشر:
 موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1386

590 ص  15000 تومان

          كتاب «مقدمة‌الادب» فرهنگ عربي به فارسي است كه در قرن ششم به وسيله ابوالقاسم محمود بن عمر بن محمّد زمخشري خوارزمي تأليف يافته است. علّامه جارالله زمخشري در اين كتاب كلمات فارسي خالص و سره را در برابر كلمات عربي برگزيده است. اين فرهنگ از گنجينه‌هاي پرارزش براي لغت‌شناسان و اديبان فارسي و عربي است و در مقايسه با فرهنگ‌هاي مشابه همچون بلغه، مرقاة، السّامي في‌السّامي، دستورالاخوان و قانون‌الادب از جهات مختلف برتري دارد و در آن بسياري از لغات مهجور و نادر فارسي را مي‌توان يافت. انجمن كتاب حاضر را از روي نسخة فاكسيميله چاپ‌شده در سال 1843 در لايپزيك آلمان به وسيله اي.جي.وتزشتاين - كه داراي فهرست لغات و معادل لاتين آن‌ها است - همراه با مقدّمه دكتر مهدي محقّق - كه در آن فهرست موضوعي كتاب آمده - به چاپ رسانده است

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

مثنوي معنوي  
از
مولانا جلال الدين محمد بلخي

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1386
914 ص  25000 تومان

          اين كتاب براساس نسخه‌اي است از مثنوي كه در قطع رحلي و با چاپ سنگي در 1307 قمري به طبع رسيده و استاد همائي با خط خود بر حواشي آن به شرح لغات، تعبيرات، تشبيهات، استعارات، كنايات و مضامين قرآني و حديث و امثال عرب پرداخته است كه در شرح مشكلات ابيات مثنوي راه‌گشا است

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

رحمت و غضب الهي در مثنوي معنوي

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1386
210 ص  3000 تومان

          در این کتاب بسیاری از صفات الهی حق و مفاهیم اخلاقی بندگان که به نحوی با رحمت و غضب خداوند مرتبط است مورد بررسی قرار گرفته ‌است، به ‌ویژه مفاهیم دوگانه‌ای كه مستقیم یا غیرمستقیم می‌تواند حاکی از مفاهیم لطف و قهر باشد همچون دنیا و آخرت، مرگ و زندگی، شب و روز، بهشت و دوزخ، فرشته و دیو، تندرستی و بیماری و سعادت و شقاوت

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

نصاب انگليسي يا زبان‌آموز سنّتي ايران

ناشر:
 موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه تهران -دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1385

168 ص  2500 تومان

          مولّف اين كتاب در سال 1283 هجري قمري لغات انگليسي را به فارسي يا عربي برگردانده و فرهنگي منظوم را به نسل جوان زمان خود كه جوياي فراگرفتن زبان انگليسي بودند، تقديم داشته است. او در اين شيوه از فرهنگ منظومي كه حدود هشت قرن پيش به وسيلة ابونصر فراهي به نام نصاب‌الصبيان تدوين شده، پيروي كرده است

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

فرهنگ بيست‌هزار 
مثل و حكمت و اصطلاح

ناشر:
 موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه تهران- دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1382

845 ص  8000 تومان

          در اين كتاب مولف بيست هزار مثل و حكمت و اصطلاح را به ترتيب الفبا آورده و در مقابل هريك معني و يا مفهوم و يا مثلي مشابه را ياد كرده است. شايد بتوان گفت كه اين كتاب پس از امثال و حكم علامة دهخدا بهترين كتاب در نوع خود باشد

 

 

براي مشاهده تصوير بزرگتر روي آن كليك كنيد

جهانگيرنامه
سرودة قاسم مادح

 به كوشش:
 
دكتر ضياءالدّين سجّادي

ناشر: 
موسّسة مطالعات اسلامي دانشگاه تهران-
دانشگاه مك‌گيل
چاپ اوّل 1380
382 ص 2500 تومان

          جهانگيرنامه داستان جنگ جهانگير پسر رستم است با ايرانيان و درآمدن او در سپاه ايران و آنگاه جنگ او در مغرب با رستم. اين داستان به داستان رستم و سهراب شبيه است با اين تفاوت كه جنگ جهانگير و رستم به آشنايي طرفين پايان مي‌پذيرد. گويندة داستان، شاعري است گمنام موسوم به قاسم، متخلّص به مادح كه در شهر هرات(قرن5 يا 7) مي‌زيسته و اين داستان را در 6026 بيت به نظم درآورده است. اين كتاب نخستين بار در سال 1309 هجري در مطبعة ناصري در شهر بمبئي  به چاپ رسيد.